05 de març, 2010

Isabel-Clara Simó, a València


Ahir, 4 de març, a la Casa del Llibre de València tingué lloc la presentació del darrer llibre d'Isabel-Clara Simó, Homes. L'acompanyaven a la taula Xavi Sarrià, escriptor i cantant d'Obrint pas, i Carme Alborch, política i escriptora. Tots dos valoraren l'obra, plena de comprensió, sí, però adobadeta amb una miqueta de mala bava (en el millor sentit del terme). Es tracta d'un recull de contes on l'autora aborda el món masculí. En un ambient distés i ple de complicitat, l'escriptora va formular el desig de no haver d'exercir de nacionalista ni de feminista, senyal que s'hauria arribat a la igualtat de drets entre els pobles i les persones. En comparar masclisme amb feminisme, recordà que, si el primer defensa la supremacia de l'home front a la dona, el segon lluita per la igualtat. Va afegir que, si havíem retrocedit, era perquè havíem bandejat el carrer, l'activisme. Si en voleu fer un tast, a l'editorial Bromera hi ha tres contes per llegir.
Isabel-Clara Simó és una de les veus narratives més importants de la literatura catalana actual. Entre les seues obres destaquen Júlia (1983), T'estimo, Marta (1986), La salvatge (1994) o Dones (1997) , a qui dóna rèplica ara.
A la presentació assistiren membres d'1entretants, la xarxa ning de professorat que hem posat en marxa per intercanviar idees, debatre i compartir (ací en teniu dues membres amb l'autora).

Tot i que el temari de 2n és dens i gairebé no queda temps per res més, paga la pena d'acostar-se, ni que siga a petits glops, a autors que, com ella, han creat obres de gran qualitat i sense els quals no ens podem fer una idea completa de la literatura catalana en els nostres dies.