11 de gener, 2022

Cent de Fuster

 


Enguany fa cent anys del naixement de Joan Fuster, l'il·lustre pensador de Sueca. La importància i varietat de la seua obra és indiscutible: estudis literaris, antropològics, sociològics, poesia (ací, un tast), articles d'opinió, "diccionaris", aforismes (els tuits d'ara), assaigs de tota mena... amb un nivell de qualitat i de profunditat altíssim.
Enguany, repetisc, Fuster n'hauria fet cent. És per això que aquest és l'Any Fuster. Tindrem ocasió d'aprendre'n des de diversos angles, de llegir articles sobre l'autor i l'obra, de visitar exposicions, d'assistir a conferències... Vosaltres comenceu aquesta setmana amb la visita a l'Espai Museu Joan Fuster (esperem que us agrade i n'aprengueu a muntó), i a la premsa ja se n'han publicat diversos articles, que ací enllacem:



 


 
 

Ací, quatre aforismes (Joan Fuster. Aforismes, a cura d'Isidre Crespo, ed. Bromera) que ens poden ajudar a comprendre el tarannà del savi suecà:

 "Potser el treball dignifique l'home. No ho sé. Però, indiscutiblement, el cansa." 491

 "Contra el bé i el mal- contra les pretensions d'un i de l'altre- només tenim una defensa: la ironia." 166

 "La bona fe, la bona fe... Els fanàtics, ¿veieu?, tots són gent de bona fe." 43

 "Ningú no s'ha d'enganyar: dir "bon dia" ja és fer literatura". 637

Fem-hi una ullada, endinsem-nos pels carrers de Sueca, per l'empremta que ha deixat. Però, sobretot, llegim-lo. Sempre mordaç, sempre àvid de coneixement, sempre Fuster.