09 de maig, 2010

El darrer esforç...


... abans de l'examen de dilluns 17 de maig. Pel que fa a les respostes a les preguntes de Literatura, és ara el moment de classificar-les, refer-ne alguna, reduir fins ajustar-ne l'extensió (150-200 mots) sense deixar-nos allò essencial. Hem comprovat, a través de les vostres redaccions que, als controls, tendiu a contestar una mena de biografia dels autors, i no ateneu al que us en demana l'enunciat. Cal, doncs, no només haver redactat les qüestions, sinó, també, haver-ne fet un esquema per no perdre-us i contestar vaguetats. ACÍ us enllace amb el web de l'IES Jaume I de Borriana, on el professor Josep Palomero ha penjat, a la disposició de tots, la redacció dels ítems de Literatura. Una eina ben útil que els professors de Valencià li agraïm moltíssim. Us pot servir per millorar-ne les vostres (o bé, per a aquells que us heu despistat i no les teniu, de suport fonamental).
Un altre cas és el de l'ortografia. Com bé sabeu, les faltes us poden fer perdre la puntuació íntegra de les dues redaccions. Si no heu fet l'esforç d'evitar-les al llarg del curs, encara podeu revisar el Gripau, els dossiers de reforç... Per a tots els qui en feu moltes, alerta amb l'excés de mots a les composicions! L'únic límit per restar punts per faltes és la totalitat de la puntuació (2 punts en cada cas). Us caldrà, per tant, ajustar i sintetitzar. Així, a més, potser tindreu temps per repassar i eliminar-ne alguna.
Al llarg d'aquesta setmana, a més, dedicarem les classes a aprofundir en aspectes com la fonètica sintàctica (dilluns), morfosintaxi (dimarts) i estructures textuals (dijous o divendres, segons el grup). Per tal que les sessions siguen productives, convé que reviseu a casa els materials. D'aquesta manera, hi portareu algun dubte concret, i no el gran dubte global. Sabem que aneu carregats, abassegats per tant d'examen en pocs dies, però paga la pena de fer el darrer esforç d'estudi per tal d'arribar -i arribar ben preparat- a les proves PAU. Força!