16 de novembre, 2020

Narrativa, de la postguerra fins als nostres dies

Encetem, ara, després d'haver-nos acostat al text narratiu i al comentari de text, un breu tast de literatura. I ho fem amb la narrativa, des de la postguerra fins als nostres dies. 

Tot i que la base de l'aprenentatge de la literatura es basa, al meu parer, en la lectura i el comentari de textos, cal, també, apropar-se als autors  a través de la contextualització (època, circumstàncies familiars i socials que en pogueren condicionar l'escriptura, moviment literari on s'inscriu l'obra...).

És per això que, tot i que al dossier hi ha la informació bàsica d'aquest període, he seleccionat diversos enllaços (fruit del treball desinteressat que abunda a les xarxes, així com d'articles de premsa i webs especialitzades), tant del context històric com dels diversos corrents literaris, que ens ajudaran a tenir una visió més completa d'aquest gran període de la literatura catalana.

 Són aquests:

 Narrativa valenciana actual (ara.cat)

Slideshare sobre narrativa des dels anys 70 (Esther Montesinos)

Literatura catalana de postguerra. Marc històric. (litecatalana.wordpress.com)

També teniu a disposició uns enllaços sobre alguns dels autors més destacats en narrativa. Cal fer constar que no hi són tots. La llista de grans escriptors és molt llarga i rica, malgrat haver-ho tingut tot en contra, durant el franquisme i, tot i que en menor mesura, després.

Quim Monzó, Montserrat Roig, Maria BarbalMercè RodoredaJoan Francesc Mira 

Manuel de Pedrolo,  Isabel-Clara Simó, Maria Aurèlia CapmanyEnric ValorEnllaços sobre Valor, Rodoreda i Monzó

I, sobretot, sobretot, el blog de 2n de batxillerat de l'IES Ferrer i Guàrdia, conduït de manera excel·lent pel nostre company i mestre Toni de la Torre, pare de Segondebat i de tants d'altres,  especialista en  Valencià i TIC, treballador modèlic de l'ensenyament.