24 de gener, 2021

Assaig i poesia

Vicent Andrés Estellés
Assaig i poesia són considerats, sovint, gèneres "menors" quant al nombre de lectors. La poesia i l'assaig (o prosa d'idees) no són de consum fàcil atesa la complexitat i la densitat dels textos. Ara bé, una vegada ens hi hem endinsat, el plaer intel·lectual i el goig estètic són segurs. 

A casa nostra comptem amb poetes i assagistes molt importants. Estellés i Fuster, per posar-ne un exemple de cada gènere, assoleixen les cotes més altes en les seues obres.


Recuperem, ací, diverses entrades d'aquest blog sobre literatura. En primer lloc, aquesta sobre la poesia contemporània. També, aquesta que recull les veus d'alumnes del centre convertits en rapsodes, gràcies a la iniciativa de #paraulaviva. També, la tercera, preciosa. Estellés musicat, Estellés declamat. València. 

A més, aquesta selecció del Llibre de Meravelles, a cura  d'Enric Iborra. 

Tampoc no podem obviar el magnífic homenatge emés per À Punt. Paga la pena de veure'l per conéixer un dels millors poetes de la nostra literatura.

L'assaig de Fuster i Mira apareix ací. A més, una entrada amb treballs fets per alumnes, que ben bé us poden servir d'inspiració. I, per últim, aquesta, amb el reportatge "Ser Joan Fuster" (C33).

Tot plegat és una introducció, un breu tast a la poesia i l'assaig des de la postguerra fins ara, i a aquests grans autors que han assolit un nom preeminent en la nostra literatura.