17 de febrer, 2021

Autors de poesia

Fem un breu repàs d'alguns dels poetes més destacats de la nostra literatura, com són Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Gabriel Ferrater, Maria Mercè Marçal, com també els valencians Maria Beneyto i Marc Granell.

Salvador Espriu, autor d'una vasta cultura, és un dels poetes més insignes del s.XX. Construeix un món mític a través del qual reflexiona sobre la identitat, la religió i la consciència moral i nacional de la societat catalana, entre d'altres.

 Miquel Martí i Pol és un dels autors més representatius de la poesia catalana contemporània. Ací, poemes per acostar-nos a l'obra d'un poeta singular, amb consciència de classe (obrera) i dotat d'una gran sensibilitat.

Maria Mercè Marçal és una veu personalíssima dins el panorama literari de les darreries del s.XX. Alguns dels seus poemes han esdevingut himnes, com ara la Cançó de fer camí. Una mort prematura ens va privar de gaudir de més obres de l'autora.

Marc Granell, poeta valencià, inicia la producció a les darreries dels 70 i és un autor prolífic que fa de l'aparent senzillesa una marca d'estil.  Ací, "No hi ha llum", de Versos per a Anna, en una versió de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba. Una delícia.

Maria Beneyto fou poeta i novel·lista; començà a publicar als anys 50, tant en castellà com en valencià.